economie

Wall Street vertrouwt op uitblijven brexit

Door ANP - 23 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten stonden donderdag in het laatste handelsuur stevig op winst. Net als in Azië en Europa overheerst op Wall Street de overtuiging dat de Britten er in een referendum niet voor zullen kiezen Brussel de rug toe te keren. Beleggers verwerkten daarnaast een stroom aan macro-economische cijfers.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.35 uur (Nederlandse tijd) 1 procent hoger op 17.952 punten. De brede S&P 500 won 1 procent en kwam op op 2106 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,2 procent naar 4891 punten.

De uitslag van het Britse referendum wordt pas vrijdagochtend verwacht, maar ook de jongste peilingen wijzen op een overwinning voor het kamp dat wil dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. De hoop dat alles bij het oude blijft, heeft de aandelenkoersen wereldwijd de laatste dagen al flink opgedreven.

Werkloosheidsuitkeringen

Ondertussen bleek het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week met 18.000 te zijn gedaald tot 259.000. De industriële activiteit trok daarnaast in juni sterker aan dan waar door de bank genomen rekening meer werd gehouden.

Cijfers over een maand eerder waren iets minder positief. Zo bleek donderdag dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in mei op maandbasis iets was gedaald. En ook de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie verslechterden iets, aldus onderzoeksbureau Conference Board op basis van zijn index van leidende indicatoren.

Banken

Banken op Wall Street deden het bovengemiddeld goed. Ook hier lag het vertrouwen in het uitblijven van een brexit aan ten grondslag. Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase en Goldman Sachs zagen hun aandelen tot 3,9 procent meer waard worden.

Ook winkelketen Macy’s stond in de belangstelling, nadat topman Terry Lundgren zijn vertrek aankondigde. Hij legt volgend jaar zijn functie neer. Het aandeel Macy’s stond 1,8 procent hoger. Cloudcommunicatiebedrijf Twilio beleefde zijn beursdebuut en won bijna 90 procent.

De olieprijzen liepen op. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,9 procent tot 50,05 dollar en Brent steeg 1,9 procent tot 50,85 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1345 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa.