economie

Wall Street wacht op rentebesluit Fed

Door ANP - 15 juni 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de sessie in de plus. Daarmee werd voorlopig een punt gezet achter een vierdaagse verliesreeks. Beleggers zijn vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve later op de dag. Ook worden dan nieuwe economische ramingen door de centrale bank gegeven.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.35 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent hoger op 17.717 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent tot 2080 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging ook 0,3 procent omhoog, naar 4859 punten.

De Fed komt om 20.00 uur met het rentebesluit naar buiten. Naar alle waarschijnlijkheid blijft de Amerikaanse rente onveranderd. Fed-voorzitter Janet Yellen zal een toelichting geven. Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over de timing van een nieuwe rentestap door de koepel van Amerikaanse centrale banken.

Perrigo

Farmaceut Perrigo was een opvallende daler. Een dag eerder ging de koers nog fors omhoog vanwege overnamegeruchten, waarbij een partij bereid zou zijn 20 miljard dollar voor de onderneming te willen betalen. Die geruchten werden woensdag door de top van het bedrijf ontkracht. Het aandeel Perrigo koerste daarop 5,6 procent lager.

Bank of America zag zijn beurswaarde 2,6 procent stijgen. Volgens zakenkrant Financial Times wil het financiële concern tot wel 8000 banen gaan schrappen, hoofdzakelijk via natuurlijk verloop. Het bedrijf gaat steeds meer over op digitaal bankieren en daardoor is minder personeel nodig.

Euro

Het aandeel van grondstoffenhandelaar Freeport-McMoRan ging bijna 9 procent vooruit. Het bedrijf maakte bekend overeenstemming te hebben bereikt over de financiering van een koperproject.

De olievoorraden in de Verenigde Staten gingen voor de vierde week op rij omlaag, zo bleek uit overheidscijfers. De daling was evenwel minder sterk dan waar door de bank genomen rekening meer werd gehouden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent op 48,22 dollar. Brent werd 1,2 procent goedkoper op 49,24 dollar. De euro was 1,1240 dollar waard, tegen 1,1214 dollar bij het Europese slot.