economie

Weer forse verliezen op beurzen na brexit

Door ANP - 27 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De meeste beurzen in Europa gingen maandag stevig omlaag, waarmee de zware koersverliezen van vrijdag verder werden uitgebouwd. De nasleep van de brexit blijft zorgen voor onrust op de financiële markten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde richting het slot van de ochtend 1,5 procent lager op 417,81 punten. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op het Damrak 5,7 procent in de min. Dat was een van de 25 slechtste beursdagen ooit. De MidKap ging 3 procent omlaag tot 591,65 punten. Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 1,3 procent.

In Madrid ging de beurs juist 0,3 procent omhoog na de uitslag van de Spaanse verkiezingen. De conservatieve PP van demissionair premier Mariano Rajoy won zondag opnieuw de parlementsverkiezingen.

Pond

Er is een periode van grote onzekerheid aangebroken voor beleggers door de uitslag van het brexit-referendum. Die onduidelijkheid zal de beurshandel voorlopig blijven overschaduwen, denken marktkenners. Daarnaast is Groot-Brittannië in een ernstige politieke crisis beland.

Het Britse pond sterling ging maandag verder omlaag naar het laagste niveau in 31 jaar. Ook loopt de goudprijs verder op, wat erop wijst dat beleggers nog steeds veilige havens zoeken.

Amsterdam

In de AEX stonden de financiële fondsen opnieuw onderaan. ING, ABN AMRO en Aegon zakten tot 5,3 procent. Randstad ging 7,3 procent terug, na een afwaardering door Goldman Sachs.

In de MidKap had ingenieursbureau Arcadis (min 8,5 procent) het opnieuw erg lastig. Arcadis heeft veel blootstelling aan de Britse markt. Vrijdag kreeg het aandeel al zware klappen.

Londen

In Londen kelderde easyJet ruim 20 procent. De Britse prijsvechter heeft zijn verwachtingen naar beneden bijgesteld vanwege de brexit. Ook kampt easyJet met de gevolgen van stakingen en slecht weer.

Ook de Britse vastgoedonderneming Foxtons had een buitengewoon slechte dag met een min van 23 procent. De jaarprognoses werden verlaagd als gevolg van de brexit.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent op 47,60 dollar en Brentolie klom 0,1 procent tot 48,48 dollar. De euro zakte naar 1,1036 dollar, tegen 1,1114 dollar bij het slot in Europa vrijdag.