economie

Weer positieve dag op Europese beurzen

Door ANP - 30 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is donderdag opnieuw met flinke winst gesloten, waarmee de stijgende lijn van de afgelopen dagen duidelijk werd vastgehouden. Ook elders in Europa lieten de beurzen een positief beeld zien na de recente sterke koerswinsten. De onrust over de brexit ebt steeds verder weg.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,4 procent in de plus op 435,88 punten. De MidKap stond 1 procent hoger op 608,61 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs klommen tot 1 procent, Londen sprong 2,4 procent omhoog.

ASML was bij de hoofdfondsen op het Damrak de sterkste stijger met een plus van 2,4 procent. De chipmachinemaker kreeg een plek op de lijst ‘top pick’ onder Europese technologiefondsen bij Citigroup. Ook AkzoNobel, Wolters Kluwer, Unilever en SBM Offshore stonden bij de grootste winnaars in de AEX. Uitzender Randstad was de grootste daler met een min van 1,5 procent. ABN AMRO verlaagde het beleggingsadvies voor Randstad.

Kiadis Pharma

Beleggers in Londen reageerden positief op een toespraak van centralebankpresident Mark Carney. Die liet weten dat de Bank of England deze zomer waarschijnlijk met meer stimuleringsmaatregelen zal komen na het referendum over een Brits vertrek uit de Europese Unie.

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam was farmaceut Kiadis Pharma een hoogvlieger. Kiadis won bijna 14 procent nadat het goedkeuring had gekregen van de Europese toezichthouder EMA voor gebruik van zijn middel ATIR101 bij stamceltransplantaties.

Deutsche Bank verloor in Frankfurt 2,7 procent. De grootste bank van Duitsland is niet door de recente stresstest van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten gekomen. Datzelfde gold voor het Spaanse Banco Santander, dat in Madrid 1,4 procent aan beurswaarde inleverde. Voor Santander is het al de derde keer dat het een onvoldoende scoort, voor Deutsche Bank de tweede maal.

Euro

Energieconcern RWE (plus 6,8 procent) was de sterkste stijger in de DAX in Frankfurt. RWE kwam met details over de voorgenomen splitsing van de conventionele energietak van de activiteiten op het gebied van duurzame energie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,4 procent tot 48,68 dollar en Brent zakte 2 procent tot 49,62 dollar. De euro noteerde 1,1102 dollar, tegen 1,1105 dollar aan het einde van de Europese handel woensdag.