economie

Weer rake klappen voor beurzen Europa

Door ANP - 14 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn dinsdag opnieuw met zware verliezen gesloten, waarmee de vorige week ingezette neergang een vervolg kreeg. Beleggers bleven bezorgd over de wereldeconomie en over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,1 procent lager op 419,08 punten. De MidKap daalde 2,2 procent tot 618,97 punten. Londen en Parijs stonden tot 2,3 procent in het rood, Frankfurt verloor 1,4 procent.

De financiële markten zijn ook in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Er wordt geen renteverhoging verwacht. Bovendien zou de Fed het Britse referendum op 23 juni over een Brexit willen afwachten. The Sun, de meest gelezen krant in Groot-Brittannië, heeft zich dinsdag openlijk uitgesproken voor een Brits vertrek uit de EU.

Verliezers

De hoofdindex op Beursplein 5 kende enkel verliezers. Staalconcern ArcelorMittal was met een min van bijna 5 procent de sterkste daler in de AEX. Randstad daalde 1,5 procent. De uitzender maakte, zonder een overnamesom prijs te geven, bekend dat het freelancemarktplaats Twago overneemt.

In de MidKap bungelde navigatiebedrijf TomTom onderaan met een min van 7,8 procent.

Ericsson

In Stockholm verloor Ericsson 1,6 procent. Volgens mediaberichten gaat de maker van netwerkapparatuur fors snijden in het personeelsbestand. Daarbij zouden tot 4000 arbeidsplaatsen verloren kunnen gaan.

Elektronicadistributeur Premier Farnell was op de Londense beurs de absolute uitblinker. Het bedrijf zag zijn beurswaarde met 50 procent stijgen na een overnamebod van het Zwitserse Daetwyler (min 2,8 procent in Zürich).

Euro

In Frankfurt leverde energieconcern RWE ruim 5 procent in. Kredietbeoordelaar S&P heeft de kredietwaardigheid van RWE verlaagd tot één niveau boven de zogenoemde junkstatus.

Verder is voor het eerst de rente op tienjarige Duitse staatsleningen onder de 0 procent gezakt. Beleggers zoeken in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals Duitse obligaties. Ook de goudprijs zit daardoor in de lift.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 48,42 dollar. Brent daalde 1,2 procent tot 49,73 dollar. De euro was 1,1209 dollar waard, tegen 1,1280 dollar bij het Europese slot maandag.