economie

Weinig deining op Amerikaanse beurzen

Door ANP - 21 juni 2016

NEW YORK (AFN) – De Amerikaanse beurzen bleven dinsdagmiddag in de buurt van de slotstanden van een dag eerder. Net als elders in de wereld wordt de beurshandel vrijwel volledig bepaald door het naderende referendum in Groot-Brittannië over een eventueel vertrek uit de Europese Unie.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel 0,1 procent hoger op 17.822 punten. De bredere S&P 500 ging 0,2 procent omhoog tot 2087 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond nagenoeg vlak op 4837 punten.

President Janet Yellen van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, sprak dinsdag in het parlement. Zij waarschuwde opnieuw dat de vooruitzichten voor de economie onzeker zijn. Nog afgezien van de mogelijk nadelige gevolgen van een brexit lijkt het economisch herstel in de Verenigde Staten in een dip te zitten.

Bij de hoofdfondsen trokken met name technologiefondsen de kar. Softwarereus Microsoft was de sterkste stijger met een plus van 2,1 procent. Telecomconcern Verizon en smartphonemaker Apple volgden met winsten van respectievelijk 1,3 en 1,1 procent.

Vliegtuigbouwer Boeing wist niet te profiteren van het nieuws dat de Iraanse luchtvaartmaatschappij Iran Air zo’n honderd toestellen wil kopen. Het aandeel verloor 0,7 procent en bungelde daarmee onderaan de Dow. Fastfoodketen McDonald’s en entertainmentconcern Walt Disney verloren allebei 0,6 procent.