economie

Winsten op beurzen na koersval

Door ANP - 28 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen lieten dinsdag bij opening winsten zien, na de dramatische koersdalingen van de afgelopen handelsdagen. Beleggers blijven onzeker over de gevolgen van een brexit, maar hopen op steun van overheden om de nadelige gevolgen zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Ook kunnen koopjesjagers nu hun slag slaan.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 2 procent hoger op 419,90 punten. Sinds vrijdag was de hoofdgraadmeter op Beursplein 5 liefst 8,5 procent aan waarde kwijtgeraakt. De MidKap ging 2,6 procent vooruit tot 593,19 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden plussen tot 2,6 procent neergezet.

De hard geraakte financiële fondsen toonden enig herstel van de recente klappen. In de AEX klom ABN AMRO 3 procent, net als ING. NN Group en Aegon boekten winsten tot 3,3 procent.

Hoofdfondsen

Andere opvallende stijgers bij de hoofdfondsen in Amsterdam waren onder meer Randstad (4,9 procent), KPN (3,8 procent) en Altice (3,7 procent). In de MidKap stonden TomTom en OCI bij de grootste winnaars met plussen tot 5,8 procent.

In Londen toonden de banken ook wat herstel. Zo won Lloyds Banking Group 5,5 procent, Royal Bank of Scotland veerde 2,9 procent op en Barclays noteerde een winst van 6,6 procent. In Frankfurt won Deutsche Bank 3,8 procent en het Franse BNP Paribas steeg 4,8 procent in Parijs.

Pond

Het Britse pond sterling ging wat in waarde omhoog na de recorddaling, waarbij de Britse munt naar het laagste niveau zakte in 31 jaar. Ook zitten de olieprijzen weer in de lift na de recente afzwakking. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent tot 47,38 dollar en Brentolie klom 2,2 procent tot 48,18 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1066 dollar, tegen 1,1013 dollar aan einde van de Europese handel maandag.

De goudprijs gaat juist omlaag. De prijs van het edelmetaal is naar het hoogste niveau in twee jaar geklommen omdat veel beleggers vluchtten in veilig geachte beleggingen zoals goud, maar ook in Duitse staatsleningen en de Japanse yen.