economie

Winsten op Europese beurzen

Door ANP - 22 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden woensdag halverwege de middag in de plus. De financiële markten wachten vooral op het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie, dat donderdag wordt gehouden. Vooralsnog is het sentiment onder beleggers relatief positief omdat de vrees voor een brexit de laatste tijd is afgezwakt.

De Amsterdamse AEX-index stond kort na het begin van de beurshandel op Wall Street 0,5 procent hoger op 442,68 punten. De MidKap won 0,6 tot 639,03 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt lieten plussen zien tot 1 procent.

Sterkste stijger onder de hoofdfondsen op het Damrak was ING, dat 1,3 procent won. Ook de oliegerelateerde fondsen Shell en Vopak deden het goed, geholpen door de hogere olieprijzen. Onderaan de AEX stond biotechonderneming Galapagos met een verlies van 1,2 procent.

Brussel

Supermarktconcern Ahold speelde 0,4 procent kwijt. De Belgische supermarktketen Colruyt maakte bekend dat het in België terrein heeft gewonnen ten opzichte van Ahold en zijn fusiepartner Delhaize. Het aandeel Delhaize verloor in Brussel 0,5 procent. Colruyt zakte door winstnemingen met 9,5 procent.

In de MidKap won luchtvaartconcern Air France-KLM 1,5 procent, nadat de piloten van Air France zeiden af te zien van een nieuwe staking. In Londen zag branchegenoot easyJet zijn beurswaarde eveneens oplopen, ondanks een aangekondigde staking. Het aandeel won 0,5 procent. Piloten van de prijsvechter die vanaf Amsterdam opereren, leggen vrijdag voor 24 uur het werk neer. Ze protesteren tegen de huidige arbeidsvoorwaarden.

Beursplein 5

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 verloor PostNL 0,4 procent, ondanks een positievere beoordeling door kredietbeoordelaar Moody’s over de onderneming. Zo is PostNL er in 2015 volgens de firma financieel sterker voor komen te staan, met een gezonde kasstroom.

Sif Holding zag bij de kleinere fondsen zijn beurswaarde met 4 procent stijgen. Zowel ABN AMRO als HSBC gaat de funderingsbouwer volgen met een koopadvies.

Een vat Amerikaanse olie was 0,6 procent duurder op 50,14 dollar. Brentolie steeg 0,5 procent in prijs tot 50,89 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1299 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op dinsdag was de munt nog 1,1255 dollar waard.