economie

Winsten op Wall Street

Door ANP - 16 juni 2016

NEW YORK (AFN) – De beurzen in New York zijn donderdag hoger gesloten. De graadmeters veerden gedurende de sessie op, toen bekend werd dat de campagnes voor en tegen een zogenoemde Brexit zijn stilgelegd na de dodelijke aanslag op het Britse parlementslid Jo Cox. Beleggers achten de kans nu wat groter dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 17.733,10 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent, tot 2077,99 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,2 procent omhoog, naar 4844,91 punten.

De fatale aanval kwam juist op het moment dat de peilingen op een voorsprong voor de voorstanders van een Brexit wezen. De onzekerheid rondom het Britse referendum volgende week hield de financiële markten al meerdere dagen in de greep. Mede hierdoor besloot de Federal Reserve de rente woensdag nog niet te verhogen. Ook de Japanse en Britse centrale banken lieten hun monetaire beleid onveranderd.

Merck

Beleggers op Wall Street verwerkten verder onder meer cijfers over de uitkeringsaanvragen en inflatie.

Farmaceut Merck ging aan kop in de Dow met een plus van 2,5 procent. Ook chemiereus DuPont deed het goed. Het aandeel sloot 1,8 procent hoger. Nike verloor 1,6 procent en stond daarmee onderaan de lijst van Dow-fondsen, gevolgd door Boeing met een min van 0,6 procent.

Olie

Pioneer Natural Resources ging ruim 6 procent onderuit nadat het bekendmaakte vastgoed over te nemen van Devon Energy (min 0,8). Apothekersketen Rite Aid koerste 0,1 procent lager na tegenvallende kwartaalresultaten.

De olieprijzen gingen voor de zesde handelsdag op rij omlaag, de langste verliesreeks sinds februari. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,8 procent tot 46,18 dollar. Brent werd 3,6 procent goedkoper tot 47,23 dollar.

Nadat bekend werd dat de Britse campagnes zijn stilgelegd, kwam de euro hoger te staan. De munt was 1,1237 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. Ook de waarde van de Britse pond ging omhoog.