economie

Winsten op Wall Street

Door ANP - 16 juni 2016

NEW YORK (AFN) – De beurzen in New York toonden donderdag tegen het einde van de handelssessie een hoger beeld. De graadmeters veerden gedurende de sessie op, toen bekend werd dat de campagnes voor en tegen een zogenoemde Brexit zijn stilgelegd na de dodelijke aanslag op het Britse parlementslid Jo Cox. Beleggers achten de kans nu wat groter dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,6 procent hoger op 17.737 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent, tot 2077 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,2 procent omhoog, naar 4844 punten.

De fatale aanval kwam juist op het moment dat de peilingen op een voorsprong voor de voorstanders van een Brexit wezen. De onzekerheid rondom het Britse referendum volgende week hield de financiële markten al meerdere dagen in de greep. Mede hierdoor besloot de Federal Reserve de rente woensdag nog niet te verhogen. Ook de Japanse en Britse centrale banken lieten hun monetaire beleid onveranderd.

Merck

Beleggers op Wall Street verwerkten verder onder meer cijfers over de uitkeringsaanvragen en inflatie.

Farmaceut Merck ging aan kop in de Dow met een plus van 2,7 procent. Ook Microsoft deed het goed. Het aandeel stond 1,6 procent hoger. Nike verloor 1,6 procent en stond daarmee onderaan de lijst van Dow-fondsen, gevolgd door Boeing met een min van 0,5 procent.

Olie

Pioneer Natural Resources ging 5,3 procent onderuit nadat het bekendmaakte vastgoed over te nemen van Devon Energy (min 0,9). Apothekersketen Rite Aid koerste 0,2 procent lager na tegenvallende kwartaalresultaten.

De olieprijzen gingen voor de zesde handelsdag op rij omlaag, de langste verliesreeks sinds februari. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 4,3 procent tot 45,95 dollar. Brent werd 4,1 procent goedkoper tot 46,98 dollar.

Na het naar buiten komen van de berichten over de Britse aanslag kwam de euro hoger te staan. De munt was 1,1230 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. Ook de waarde van de Britse pond ging omhoog.