economie

Aantal stakers bij Air France neemt toe

Door ANP - 29 juli 2016

PARIJS (ANP) – De stakingsbereidheid bij het cabinepersoneel van Air France lijkt toe te nemen. Had voor vrijdag 37 procent zich aangemeld als staker, voor zaterdag is dat al 42 procent. De gevolgen voor het vluchtschema zijn niet veel groter dan de afgelopen dagen, meldde de luchtvaartmaatschappij.

Net als de voorbije dagen zullen volgens Air France vier op de vijf vluchten gewoon door kunnen gaan. Van de vluchten naar verre bestemmingen verwacht het zusterbedrijf van KLM minstens 90 procent te kunnen laten vertrekken.

Het Europese netwerk wordt zwaarder getroffen. Daar houdt Air France er rekening mee dat tot 30 procent van de vluchten uitvalt. Van de binnenlandse vluchten zal maximaal een op de vijf worden geannuleerd.

Vakantiegangers

Het cabinepersoneel is het niet eens met plannen van Air France om verder in de kosten te snijden. Daarom wordt al sinds woensdag gestaakt. De acties gaan door tot en met volgende week dinsdag.

Ook voor vakantiegangers die niet met het vliegtuig gaan, kan de staking vervelende gevolgen hebben. Dit weekeinde wordt toch al topdrukte verwacht op de Franse snelwegen. Bij stakingen van de nationale luchtvaartmaatschappij is er doorgaans nog meer verkeer op de weg, zeker als ook binnenlandse vluchten uitvallen.

De piloten van Air France legden in juni een paar dagen het werk neer. Zij deden dat precies in het weekeinde dat het EK voetbal in Frankrijk begon. Die staking heeft het bedrijf naar schatting zo’n 40 miljoen euro gekost.