economie

ACM verlaagt boete paprikakartel drastisch

Door ANP - 18 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Paprikatelers die in 2012 werden beboet voor verboden prijsafspraken hoeven aanzienlijk minder te betalen dan eerder was bepaald. Dat maakte toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekend.

De deelnemers aan het zogeheten paprikakartel kregen in 2012 een boete opgelegd van in totaal 14 miljoen euro. Daarvan hoeft nu slechts 1,6 miljoen euro te worden voldaan. Die verlaging hangt samen met een recente uitspraak van de rechtbank in Rotterdam, waardoor de ACM de boetes opnieuw onder de loep nam. Met het oog op de financiële ontwikkelingen bij de telers en hun beperkte draagkracht werden de boetes vervolgens verlaagd.

De ACM stelde in 2012 vast dat drie telercoöperaties en afzetorganisaties van paprika’s van mei 2006 tot februari 2009 een prijskartel vormden. Daarmee probeerden zij de inkoopprijs van paprika’s voor afnemers hoog te houden.