economie

AEX opent hoger

Door ANP - 01 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is vrijdag hoger geopend. Beleggers voelden zich gesteund door mogelijke steunmaatregelen van centrale banken. De Bank of England hintte op ingrepen nog voor de zomer en ook de Europese Centrale Bank zou stimuleringsmaatregelen overwegen.

De hoofdindex stond in het eerste handelsuur 0,3 procent hoger op 437,15 punten. De MidKap noteerde vlak op 608,83 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,5 procent.

Randstad was met 1,2 procent de grootste verliezer bij de hoofdfondsen. AkzoNobel verloor 0,5 procent, nadat JPMorgan het beleggingsadvies voor de verffabrikant verlaagde. Grootste stijger was staalbedrijf ArcelorMittal met een plus van 2,5 procent.

Distributeur

In de Midkap verloor IMCD 0,1 procent. De chemicaliëndistributeur neemt de distributeur van specialistische farmaceutische ingrediënten Mutchler in de Verenigde Staten en Puerto Rico over. Delta Lloyd was met een verlies van 3,8 procent de grootste daler bij de middelgrote fondsen. Grandvision en Air France-KLM presteerden met 1 procent winst het best.

Telegraaf Media Groep (TMG) verloor 2,7 procent bij de kleinere fondsen. Het mediabedrijf liet weten langer nodig te hebben om de samenwerking met Talpa op te starten. Het proces zou voorspoedig verlopen maar niettemin meer tijd kosten. BinckBank kondigde aan een tariefswijziging die slecht uitpakt voor langetermijnbeleggers twee maanden uit te stellen tot 1 september. De onlinebroker steeg daarop 0,3 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 48,41 dollar. Brentolie won 0,2 procent tot 49,80 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1093 dollar, tegen 1,1102 dollar aan einde van de Europese handel donderdag.