economie

AEX opent in de min

Door ANP - 06 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag overwegend met verlies geopend. Net als dinsdag zetten zorgen over de wereldeconomie en de gevolgen van de brexit aandelenkoersen over een breed front onder druk.

In Amsterdam stond de AEX-index na ruim drie kwartier 0,5 procent in de min op 428,29 punten. De MidKap zakte 0,8 procent naar 588,07 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,6 en 0,9 procent in. De FTSE in Londen ging 0,4 procent omhoog.

De brexit-zorgen zetten de waarde het Britse pond in de ochtendhandel opnieuw onder druk, nadat dinsdag al het laagste niveau ten opzichte van de dollar in 31 jaar werd bereikt. De run op veilige havens drukte daarnaast de rente op staatsleningen. Daardoor nadert het rendement op Nederlandse tienjaarsleningen het nulpunt.

Verdampt

Aegon stond opnieuw onderaan de AEX. De verzekeraar gaf bijna 3 procent prijs, nadat dinsdag al ruim 8 procent van de beurswaarde verdampte. Onder de financiële hoofdfondsen gingen ING en NN Group verder circa 1,5 procent onderuit.

Ook elders in Europa bleven bank- en verzekeringsaandelen onder druk staan. Zo leverde Caixabank in Madrid 1,4 procent in, nadat de bank voor een stevige afschrijving op hypotheekleningen had gewaarschuwd. In Frankfurt werden Deutsche Bank en Commerzbank bijna 2 procent minder waard. In Londen verloor Royal Bank of Scotland ruim 3 procent.

Winnaar

In de AEX was supermarktconcern Ahold een van de spaarzame winnaars, met een plus van bijna 1 procent. Verder won informatieleverancier RELX 0,6 procent.

Philips Lighting kreeg er onder de lokale fondsen 2 procent bij. Een reeks internationale banken kwam voorbeurs met aanbevelingen voor het onlangs verzelfstandigde verlichtingsbedrijf. Goldman Sachs en Société Générale zetten het aandeel daarbij op hun kooplijst.

Duurder

De olieprijs ging iets omhoog, na de stevige daling van dinsdag. Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder bij 46,76 dollar per vat. De prijs van Brent steeg ook 0,3 procent, naar 48,08 dollar per vat.

De euro werd voor 1,1070 dollar verhandeld, tegen 1,1093 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.