economie

‘AEX opent licht hoger’

Door ANP - 29 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting licht hoger. Beleggers krijgen opnieuw een reeks bedrijfsresultaten over zich uitgestort, onder meer van staalgigant ArcelorMittal. Ook elders in Europa openen nog veel bedrijven de boeken. Nabeurs worden nog de resultaten van de stresstest voor de bankensector bekend.

ArcelorMittal zal bij de hoofdfondsen in de schijnwerpers staan. Het concern profiteerde afgelopen kwartaal van verbeterde staalprijzen en slaagde erin de omzet op te voeren ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarbij werd weer nettowinst gemaakt.

Galapagos maakte donderdag nabeurs sterke resultaten bekend. Het biotechnologiebedrijf wist zijn operationeel verlies terug te dringen op een hogere omzet.

TMG

MidKapper TMG kondigde aan opnieuw het mes te zetten in de eigen organisatie. Het mediaconcern schrapt banen op de salesafdeling, nadat de opbrengsten afgelopen kwartaal op jaarbasis met 4 procent daalden en het bedrijfsresultaat werd gehalveerd.

Vastgoedfonds NSI had last van een waardedaling van derivaten en een negatief verkoopresultaat. Het beleggingsresultaat daalde met driekwart. Toeleverancier aan de chipindustrie ASM International zag zijn omzet en winst dalen.

Euro

In België wordt gekeken naar de resultaten van AB Inbev, dat zijn omzet met 4 procent zag stijgen tot 10,8 miljard dollar (exclusief nadelige wisselkoerseffecten). De grootste bierbrouwer ter wereld verkocht minder bier, maar zag wel de gemiddelde verkoopprijs stijgen.

Ook de banken UBS en Barclays kwamen met cijfers. UBS zag zijn winst opnieuw dalen, al was de daling door eenmalige baten lager dan gedacht. De bank is wel nog somber over de economie, onder meer door de brexit. Ook Barclays deed een stap terug, met een lagere winst en lagere operationele baten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde voorbeurs 0,5 procent tot 40,92 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper bij 42,46 dollar per vat. De euro werd voor 1,1085 dollar verhandeld, tegen 1,1088 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.