economie

‘Apple aast op muziekdienst van Jay Z’

Door ANP - 01 juli 2016

NEW YORK (ANP) – Apple voert inleidende gesprekken om Tidal over te nemen. De streaming muziekdienst is grotendeels in handen van de Amerikaanse rapper Jay Z. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag op basis van ingewijden.

Volgens de krant is het niet zeker dat de gesprekken tot een deal zullen leiden. Jay Z, die eigenlijk Shawn Carter heet, kocht het moederbedrijf van Tidal in maart vorig jaar voor zo’n 56 miljoen dollar. Enkele maanden geleden kwam het tot een geschil tussen de rapper en de Noorse verkoper, die het aantal abonnees onjuist zou hebben weergegeven.

Tidal zei in maart dat het meer dan 3 miljoen betalende abonnees heeft. Dat is beduidend minder dan de 15 miljoen die Apple zelf heeft met zijn streaming muziekdienst Apple Music. Daarnaast heeft concurrent Spotify 30 miljoen betalende klanten.

Wel claimt Tidal dat het van de muziekstreamingbedrijven de hoogste royalties uitkeert aan muzikanten. Zakenman Jay Z wist een aantal bekende artiesten aan de app te verbinden door ze mede-eigenaar te maken. Onder meer Kanye West, Alicia Keys, Calvin Harris, Coldplay, Daft Punk, Madonna, Rihanna, Usher en Carters echtgenote Beyoncé werken samen met Tidal.