economie

Arcadis in de uitverkoop op Damrak

Door ANP - 27 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het aandeel Arcadis was woensdag een opvallende daler op het Damrak. Het bedrijf presenteerde voorbeurs tegenvallende bedrijfsresultaten en kreeg daarvoor door beleggers de rekening gepresenteerd. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam gold, in mindere mate, een soortgelijk scenario voor KPN. De cijfers van Air France-KLM werden wel positief ontvangen.

De AEX-index liet in het eerste uur een plus van 0,3 procent noteren op 455,58 punten. De MidKap steeg 0,5 procent naar 633,09 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,3 tot 1 procent.

Arcadis zag 10 procent van zijn beurswaarde verdampen en was daarmee veruit de sterkste daler in de MidKap. Het ingenieurs- en adviesbedrijf zag zijn winst en omzet in het afgelopen halfjaar dalen en waarschuwde dat de marktomstandigheden moeilijk blijven.

Air France-KLM

Air France-KLM won 4,4 procent en was daarmee de winnaar onder de middelgrote fondsen op Beursplein 5. De luchtvaartcombinatie schreef vorig kwartaal weer zwarte cijfers, maar waarschuwde ook voor de problemen die ontstaan door de scherpe concurrentie en de groeiende angst voor terrorisme.

KPN verloor 2,5 procent en stond daarmee onderaan in de AEX-index. Het telecomconcern zag zowel op de zakelijke markt als op de consumentenmarkt de opbrengsten afnemen. Staalconcern ArcelorMittal voerde met een winst van 3 procent de hoofdfondsen aan.

Euro

PSA Peugeot Citroën behoorde met een winst van bijna 7 procent bij de sterkste stijgers in Parijs. Mede door kostenbesparingen zag de automaker in de eerste helft van dit jaar de nettowinst verdubbelen. Branchegenoten Volkswagen (plus 3,3 procent) en Daimler (plus 2,5 procent) behoorden in Frankfurt tot de sterkste stijgers.

Deutsche Bank verloor 4 procent aan beurswaarde. De bank wist in het tweede kwartaal nauwelijks winst in de boeken te zetten, onder meer door reserveringen voor een grote reorganisatie. Ook chemiereus BASF (min 2,9 procent) behoorde in de DAX tot de sterkst dalers na de publicatie van zijn kwartaalresultaten.

De euro noteerde op 1,0995 dollar, tegen 1,0984 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 42,76 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper bij 44,63 dollar per vat.