economie

ArcelorMittal blinkt uit op Damrak

Door ANP - 29 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa kleurden de koersborden groen. Staalconcern ArcelorMittal werd bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 beloond voor zijn kwartaalcijfers. Shell sloot opnieuw lager, nadat het oliebedrijf donderdag na de publicatie van de kwartaalcijfers al fors aan beurswaarde verloor.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een winst van 0,5 procent op 449,83 punten. De MidKap daalde een fractie tot 630,72 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent. De FTSE in Londen sloot een fractie hoger.

ArcelorMittal zag zijn beurswaarde 5,6 procent stijgen, waarmee het veruit de sterkste stijger was in de AEX. Het grootste staalconcern ter wereld heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de aantrekkende prijzen op de internationale staalmarkt en wist de winst en omzet op te voeren.

Shell

Zwaargewicht Shell behoorde met een verlies van 1,6 procent opnieuw tot de grootste verliezers bij de hoofdfondsen. Donderdag leverde het aandeel al 3,7 procent in.

Wolters Kluwer werd niet beloond voor zijn kwartaalresultaten en verloor 0,3 procent. De informatieleverancier deed goede zaken in Europa en compenseerde daarmee lastigere marktomstandigheden in andere delen van de wereld.

Midkap

In de MidKap verloor ASMI 8 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie zag zijn omzet en winst vorig kwartaal dalen en kwam volgens analisten met zwakke vooruitzichten. Verzekeraar Delta Lloyd (plus 2,4 procent) was bij de middelgrote fondsen de sterkste stijger.

Telegraaf Media Groep boekte een verlies van 6,4 procent bij de kleinere bedrijven. Het mediabedrijf kondigde nieuwe bezuinigingen aan, mede omdat de resultaten ook afgelopen halfjaar weer onder druk stonden door de zwakke advertentiemarkt.

Buitenland

In Brussel sloot bierbrouwer AB InBev 4,6 procent hoger. Het bedrijf verkocht afgelopen kwartaal minder, maar wel duurder bier. Daarnaast schaarde het bestuur van SABMiller zich formeel achter het verhoogde overnamebod van AB InBev, waarmee de fusie weer een stap dichterbij is. Het aandeel SABMiller won in Londen 2,1 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg bij de slotbel 0,3 procent naar 41,28 dollar per vat. Brent werd 0,9 procent goedkoper bij 42,32 dollar. De euro noteerde 1,1171 dollar, tegen 1,1085 dollar bij het Europese slot donderdag.