economie

‘Arrestatie in VS om valutaschandaal’

Door ANP - 20 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse autoriteiten hebben in New York een voormalig manager van de Britse bank HSBC gearresteerd in verband met mogelijke betrokkenheid bij de fraude met valutakoersen. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.

Mark Johnson, die op luchthaven JFK International werd opgepakt, is het voormalig hoofd van de divisie valutahandel. Het is de eerste keer dat een persoon in de Verenigde Staten wordt aangeklaagd in verband met het schandaal rond het manipuleren van wisselkoersen door handelaren van grote banken. Justitie in de VS is al drie jaar bezig met een onderzoek naar de zaak.

Meerdere banken hebben zich volgens wereldwijde toezichthouders schuldig gemaakt aan dubieuze praktijken in de internationale valutahandel voor eigen gewin. Er zijn al verschillende handelaren ontslagen of op non-actief gesteld vanwege de zaak.

Manipulatie

Eerder troffen grote internationale banken waaronder Citigroup en JPMorgan Chase en Barclays al schikkingen met de autoriteiten in de VS over de afwikkeling van het schandaal rond de manipulatie van wisselkoersen. Deze affaire volgde kort op een fraudeschandaal rond belangrijke rentetarieven. Ook daarvoor kreeg een aantal internationale banken voor in totaal vele miljarden aan boetes opgelegd.

HSBC maakte eerder bekend 1,3 miljard dollar opzij te hebben gezet om de zaak te kunnen afhandelen.