economie

Auto-industrie helpt NXP vooruit

Door ANP - 28 juli 2016

EINDHOVEN (ANP) – Chipproducent NXP Semiconductors heeft in het tweede kwartaal fors meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Vooral in de autobranche werden goede zaken gedaan. NXP is ’s werelds grootste chipleverancier aan de auto-industrie sinds het vorig jaar Freescale inlijfde.

De omzet van NXP steeg afgelopen kwartaal met 57 procent tot 2,4 miljard dollar, iets meer dan waar analisten rekening mee hielden. Voor het derde kwartaal handhaafde het Eindhovense bedrijf zijn verwachtingen, waarbij de omzet zal uitkomen op 2,4 miljard tot 2,5 miljard dollar. Onder de streep resteerde een verlies van 13 miljoen dollar, vooral door kosten met betrekking tot de overname.

Topman Guido Dierick van NXP Nederland benadrukte dat dit verlies niet betekent dat NXP slecht draait. ,,Integendeel, maar er is een duidelijk verschil tussen de nettowinst en de operationele winst”, zo gaf hij aan.

Synergievoordelen

Door de overname van Freescale profiteerde NXP onder meer van synergievoordelen. Daardoor wist het bedrijf de winstgevendheid verder op te voeren van 23 procent van de omzet in het eerste kwartaal naar een kwart van de omzet in de afgelopen drie maanden. Voor het lopende kwartaal verwacht Dierick dat de marges verder zullen worden vergroot.

De automotive-chips van NXP worden gebruikt voor een breed scala van toepassingen zoals hulpsystemen voor de bestuurder, infotainment en netwerken tussen verschillende autosystemen. Daarnaast maakt NXP ook chips voor smartphones en tablets, maar hier kampt het bedrijf met de zwakkere vraag naar die apparaten.