economie

Autobouwer Ford ziet donkere wolken

Door ANP - 28 juli 2016

DEARBORN (ANP) – Autofabrikant Ford heeft een teleurstellend kwartaal achter de rug en houdt wat betreft de rest van het jaar een slag om de arm. Het bedrijf maakt zich meer zorgen dan voorheen om de wereldeconomie, onder meer door het brexit-referendum in Groot-Brittannië, valutaschommelingen en zwakte in sommige opkomende markten.

De kwartaalwinst van 2 miljard dollar (2,3 miljard euro) die Ford donderdag rapporteerde, ligt bijna een tiende lager dan een jaar eerder. Aan Europa lag dat in ieder geval niet, want daar werd voor belastingen een recordwinst van 467 miljoen dollar behaald, bijna drie keer zoveel als een jaar eerder. Daar stond evenwel een winstdaling in Noord-Amerika tegenover, en rode cijfers in Latijns-Amerika, Azië en Afrika.

Ford zag de omzet wel toenemen, met 6 procent tot 39,5 miljard dollar. Het bedrijf blijft erbij dat de winstcijfers over heel 2016 op zijn minst op peil zullen blijven, maar waarschuwt wel dat de risico’s zijn toegenomen.