economie

Bescheiden winsten op Wall Street

Door ANP - 25 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag halverwege de handelssessie bescheiden winsten zien. Wederom kregen beleggers een keur aan bedrijfsresultaten voor de kiezen. Onder meer General Electric (GE), Honeywell, Starbucks, Visa, Schlumberger en American Airlines openden de boeken. Verder werden positieve cijfers over de Amerikaanse industrie verwerkt.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent hoger op 18.543 punten. De brede S&P 500 won 0,4 procent tot 2172 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq liet een winst zien van 0,5 procent en stond op 5100 punten.

Het aandeel American Airlines won 3,2 procent. De luchtvaartmaatschappij heeft een lastig kwartaal achter de rug. Behalve van felle concurrentie, die de ticketprijzen drukte, kampte het concern met een afzwakkende groei van de wereldeconomie en nadelige wisselkoerseffecten. De resultaten van Schlumberger (plus 1,4 procent), Starbucks (plus 0,3 procent) en Visa (plus 0,4 procent) werden ook positief ontvangen.

Verwachting

GE verloor 2 procent nadat het afgelopen kwartaal wel weer zwarte cijfers wist te schrijven. Voor de tweede helft van het jaar wordt op een sterke autonome groei gerekend. Honeywell (min 3,3 procent) wist met zijn kwartaalcijfers evenmin te overtuigen. Het industriële concern schroefde de onderkant van de winstverwachting voor dit jaar naar boven op, maar verlaagde zijn omzetraming.

Vliegtuigmaker Boeing verloor 0,9 procent. Het concern schrijft 2,1 miljard dollar af vanwege tegenvallers, waaronder de mislukte verkoop van twee 787 Dreamliners. Telecomconcern Verizon (plus 1,1 procent) zou daarnaast bijna een akkoord hebben bereikt over de overname van het internetbedrijf. Naar verluidt is met de deal een bedrag van 5 miljard dollar gemoeid. Daarop won Yahoo 1,2 procent aan beurswaarde.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 2 procent omlaag naar 43,83 dollar. Brent werd 2,1 procent goedkoper, bij 45,24 dollar per vat. De euro was 1,0963 dollar waard, tegen 1,0972 dollar bij het slot van de Europese beurzen.