economie

Beursopmars zet ook Dow Jones op record

Door ANP - 12 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York lieten dinsdag opnieuw winsten zien. Beleggers zijn nog altijd goedgemutst. Het blijft daarbij records regenen op Wall Street. Nadat de brede S&P 500 op maandag al naar een nieuw recordniveau steeg, tikte dinsdag ook de Dow Jones-index korte tijd een recordstand aan.

De Dow Jones stond na ruim een uur handelen 0,5 procent hoger op 18.315 punten. De index tikte een kwartier na opening even 18.353,76 aan. Ook de S&P 500 koerste 0,5 procent hoger, op 2149 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent bij 5020 punten.

Aluminiumconcern Alcoa trapte maandag nabeurs het cijferseizoen op Wall Street af. De omzet en de winst van het concern, dat ook auto- en vliegtuigonderdelen maakt, daalden. Ze overtroffen echter de verwachtingen die analisten gemiddeld hadden. Het aandeel Alcoa noteerde 4,5 procent in de plus.

Seagate

Kort na opening kwamen er ook nog gegevens over de groothandelsvoorraden- en verkopen in de Verenigde Staten. Beide namen in mei licht toe.

Harde schijvenmaker Seagate Technology was erg in trek, met een winst van 20 procent. Het concern kondigde aan 6500 banen te schrappen, terwijl eerder een plan was aangekondigd voor 1600 ontslagen. Het bedrijf heeft te maken met de aanhoudende daling van pc-verkopen.

Printerproducenten Xerox en R.R. Donnelley & Sons kregen er verder respectievelijk 2,2 en 2,8 procent bij. Xerox zou in gesprek over een overname van zijn branchegenoot.

Euro

Amerikaanse olie werd 2,4 procent duurder bij 45,86 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 2,8 procent tot 47,52 dollar per vat. Oliekartel OPEC verwacht dat de vraag naar zijn olie in 2017 toeneemt.

De euro noteerde 1,1094 dollar, tegen 1,1036 dollar bij het slot in Europa maandag.