economie

Beurzen doen stapje terug na opmars

Door ANP - 04 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurzen in Europa lieten maandagochtend kleine verliezen zien. Daarmee deed de beurshandel een stapje terug na de flinke winsten van vorige week. Veel richtinggevend nieuws was niet voorhanden voor beleggers en Wall Street blijft maandag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 0,4 procent lager op 436,90 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 610,37 punten. De aandelenmarkten in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden vlak tot 0,3 procent in de min.

In de AEX stond ABN AMRO bij de grootste dalers met een min van 2,3 procent. Andere flinke dalers waren NN Group, Aegon, Randstad, Aalberts, Unibail-Rodamco en Vopak. Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal (plus 2,1 procent). Credit Suisse heeft het staalconcern op zijn ‘Europe top pick’ lijst gezet. Biotechnologiebedrijf Galapagos volgde met een koersstijging van 1,6 procent.

Philips

Philips noteerde 0,3 procent lager. Het technologieconcern zou een nieuwe poging doen om zijn LED-lampendivisie Lumileds af te stoten. Dat zou voor het einde van het jaar moeten gebeuren. Onder de gegadigden is onder meer investeerder Bain Capital, meldde The Sunday Times op basis van ingewijden.

De MidKap werd aangevoerd door bodemonderzoeker Fugro die 3,3 procent in waarde steeg. De rijen bij de middelgrote fondsen werden gesloten door financieel intermediar Intertrust en navigatiedienstverlener TomTom met minnen tot 2,5 procent.

Fondsen

BinckBank leverde bij de kleinere fondsen op het Damrak 1 procent in. De onlinebroker heeft een boete van 750.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vanwege niet duidelijke en misleidende reclame voor dochterbedrijf Alex. In oktober vorig jaar werd al gemeld dat de AFM het voornemen had om de boete op te leggen. Binck heeft al een voorziening genomen en gaat mogelijk in beroep.

De olieprijzen stonden in de plus. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 49,18 dollar per vat. Brent won 0,5 procent tot 50,59 dollar. De euro noteerde 1,1125 dollar, tegen 1,1142 dollar aan het einde van de Europese handel op vrijdag.