economie

Beurzen Europa sluiten opnieuw met winst

Door ANP - 01 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa zijn vrijdag voor de vierde dag op rij met winst gesloten. In Londen werd zelfs de sterkste weekwinst sinds eind 2011 op de borden gezet en zijn de koersdalingen door het Britse referendum over de Europese Unie al helemaal weggepoetst.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent hoger op 438,85 punten. Op de dag van het referendum, vorige week donderdag, sloot de hoofdgraadmeter op het Damrak op 449,86 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 613,91 punten. In Parijs en Frankfurt werden winsten behaald tot 1 procent.

De Londense FTSE 100 ging 1,1 procent vooruit. De Britse centrale bank heeft aangegeven dat er waarschijnlijk meer stimuleringsmaatregelen zullen komen om de gevolgen van de brexit op te vangen. Naar verluidt gaat de Bank of England de kapitaaleisen voor banken versoepelen zodat ze meer ruimte krijgen voor het verstrekken van krediet om de economie te stimuleren.

ArcelorMittal

Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een plus van 7,6 procent. Telecombedrijf KPN bungelde onderaan bij de hoofdfondsen met een min van 1,4 procent.

Bij de middelgrote fondsen in Amsterdam was Air France-KLM de grootste winnaar met een plus van 3,9 procent. Verzekeraar Delta Lloyd sloot de rij in de MidKap met een verlies van 1,8 procent.

Bij de kleinere fondsen wist Telegraaf Media Groep (TMG) aandacht te trekken. Het mediabedrijf liet weten langer nodig te hebben om de samenwerking met Talpa op het gebied van onder meer radio en televisie op te starten. Het proces zou voorspoedig verlopen maar niettemin meer tijd kosten. TMG won 0,6 procent.

Euro

Elders in Europa zaten de automakers in de lift. In Parijs stegen PSA Peugeot Citroën en Renault tot 6,7 procent in waarde. In Frankfurt kreeg Volkswagen er bijna 5 procent bij, BMW 3 procent en Daimler 2,3 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 48,37 dollar. Brentolie klom 0,2 procent tot 49,79 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1142 dollar, tegen 1,1102 dollar aan het einde van de Europese handel donderdag.