economie

Beurzen Wall Street licht in het rood

Door ANP - 07 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York stevenden donderdag af op overwegend kleine verliezen. De graadmeters begonnen de dag nog licht in de plus, maar zakten later weg toen nieuwe cijfers naar buiten kwamen over de Amerikaanse olievoorraden. Dit zette de olieprijzen onder druk.

De Dow-Jonesindex stond circa een half uur voor het sluiten van de beurs 0,3 procent lager op 17.861 punten. De brede S&P 500 zakte eenzelfde percentage tot 2094 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg anderzijds 0,2 procent tot 4869 punten.

Uit gegevens van energiebureau EIA bleek dat de olievoorraden minder zijn afgenomen dan verwacht. De prijs van Amerikaanse olie ging daarop 4,8 procent omlaag, naar 45,17 dollar per vat. Brent werd eveneens 4,8 procent goedkoper bij 46,46 dollar per vat.

Chevron onderaan

Oliereus Chevron was met een min van 1,7 procent een van de grootste verliezers in de Dow. ExxonMobil verloor 1,4 procent. De Dow werd aangevoerd door techconcern Intel, met een plus van 0,8 procent.

De financiële markten lieten zich wat minder leiden door sentimenten rond de brexit. Beleggers verwerkten ook positieve banencijfers van salarisstrookverwerker ADP. Deze lopen vooruit op het belangrijke banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Overnamenieuws

De handel stond verder in het teken van overnamenieuws. WhiteWave Foods werd bijna 19 procent meer waard, nadat bekend was geworden dat het Franse Danone de onderneming inlijft voor zo’n 10 miljard dollar.

Zorgverzekeraar Humana verloor bijna 11 procent. Volgens bronnen zou branchegenoot Aetna (min 4,3 procent) met de mededingingsautoriteiten moeten gaan praten om goedkeuring te verkrijgen voor de voorgenomen miljardenovername van Humana.

Western Digital

Western Digital deed het goed, met een plus van 4,4 procent. De hardeschijffabrikant verhoogde zijn omzetverwachtingen. Verder was SemiLEDS erg in trek. De led-chipmaker maakte bekend dat een grote investeerder 577.000 aandelen koopt voor 5 dollar per stuk. Het aandeel werd daarop meer dan drie keer zoveel waard, op ruim 10 dollar.

De euro werd verhandeld voor 1,1054 dollar, tegen 1,1070 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.