economie

BoE schrapt extra kapitaalbuffer voor banken

Door ANP - 05 juli 2016

LONDEN (ANP) – De Bank of England (BoE) geeft banken meer ruimte voor het verstrekken van kredieten door de kapitaaleisen te versoepelen. Daarmee hoopt de centrale bank de nadelige gevolgen van de keuze van het Britse volk om de Europese Unie te verlaten, binnen de perken te houden.

In maart besloot de Britse centrale bank een extra kapitaalbuffer verplicht te stellen van 0,5 procent van de totale, naar risico gewogen leningen. Die moet in economisch goede tijden worden opgebouwd, zodat in een neergang niet direct gesneden hoeft te worden in de kredietverlening.

Maar gezien de onzekerheid waarmee de banken nu worden geconfronteerd, heeft de BoE besloten de extra buffer met onmiddellijke ingang voor minstens een jaar op nul te zetten. Daardoor ontstaat ruimte bij banken om tot 150 miljard pond extra uit te lenen aan bedrijven en huishoudens, meldde de centrale bank dinsdag.