economie

Britse centrale bank houdt rente onveranderd

Door ANP - 14 juli 2016

LONDEN (ANP) – De Britse centrale bank heeft donderdag de rente onveranderd gelaten, na zijn eerste beleidsvergadering sinds het referendum over het verlaten van de Europese Unie. Het besluit van de Bank of England (BoE) om de rente te handhaven, komt als een verrassing, want veel economen hadden op een verlaging gerekend.

Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië blijft daarmee al ruim zeven jaar op het historisch lage niveau van 0,5 procent. De meeste economen hadden op een verlaging tot 0,25 procent gerekend. Ook de omvang van het stimuleringsprogramma van de BoE blijft ongewijzigd.

De centrale bank gaf aan dat er waarschijnlijk binnen drie weken nieuwe stimuleringsmaatregelen zullen worden aangekondigd, zodra is ingeschat welke invloed de uitslag van het referendum op de economie heeft. De meeste beleidsmakers houden er rekening mee dat er in augustus extra monetaire maatregelen komen, aldus een begeleidende verklaring van de BoE. Om wat voor stappen het eventueel gaat, zal worden bepaald aan de hand van de economische prognoses.

Pond sterling

Centralebankgouverneur Mark Carney had eerder al gehint op meer stappen om de Britse economie te stimuleren. Carney heeft later op de dag een ontmoeting met de nieuwe minister van Financiën Philip Hammond. Hammond heeft kort na zijn benoeming gezegd dat de Britse regering er alles aan zal doen om het vertrouwen in de economie te herstellen.

Het Britse pond sterling ging na het verrassende rentebesluit flink omhoog. Het pond is sinds de Britse stem voor het vertrek uit de EU gekelderd naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar in ruim dertig jaar. Op de beurs in Londen waren beleggers minder enthousiast. De toonaangevende FTSE 100-index leverde zijn eerdere koerswinst in en zakte licht in het rood.