economie

‘Carney zet mes in Britse groeiprognoses’

Door ANP - 31 juli 2016

LONDEN (ANP) – De Bank of England komt deze week naar verwachting met zeer sombere prognoses voor de Britse economie. In een poging de ergste gevolgen van de brexit te bestrijden zal de Britse centrale bank daarbij naar verwachting voor het eerst sinds 2009 de rente verlagen, voorspellen economen.

De Britse centralebankpresident Mark Carney waarschuwde in de aanloop naar het EU-referendum van 23 juni al herhaaldelijk voor de recessie die dreigde als zou worden gekozen voor een vertrek uit de EU. Donderdag zal uit de nieuwe ramingen blijken of de Britse centrale bank die recessie nu al ziet ontstaan. Erg positief zullen de ramingen in ieder geval niet zijn.

Over het algemeen rekenen economen op een verlaging van het belangrijkste Britse rentetarief van 0,5 naar 0,25 procent. Mogelijk besluit de centrale bank daarbij ook om extra geld in de economie te pompen, via de opkoop van obligaties. De Bank of England besloot vorige maand nog de rente onveranderd te houden, maar gaf daarbij aan bij de vergadering van donderdag waarschijnlijk met nieuwe maatregelen te zullen komen.