economie

China lanceert groot watervliegtuig

Door ANP - 25 juli 2016

GUANGZHOU (ANP) – De Maatschappij voor de Luchtvaartindustrie van China (AVIC) heeft zaterdag het grootste watervliegtuig ter wereld gelanceerd. Het toestel, de AG600, is onder meer bedoeld voor het bestrijden van bosbranden en reddingsacties op het water. Het eerste type is zaterdag in Zhuhai, vlak naast het voormalige Portugese Macao, uit de fabriek gerold.

Staatspersbureau Xinhua meldde zaterdag dat het volgens AVIC en luchtvaartwaarnemers een nieuwe mijlpaal is in de Chinese vliegtuigindustrie, die de ambitie heeft Amerikaanse en Europese fabrikanten naar de kroon te steken. AVIV heeft laten weten dat er al zeventien toestellen zijn besteld.

De AG600 is 36,9 meter lang en de spanwijdte van de vleugels is bijna 2 meter langer. Het toestel wordt aangedreven door vier turbopropmotoren die in China onder Russische licentie zijn gebouwd (Ivtsjenko AI-20).

Buik

Voor de bestrijding van branden heeft de AG600 een ‘buik’ waar maar liefst 12 ton water in kan. Het vliegtuig kan zijn buik vol laten lopen in 20 seconden en voor het blussen dalen tot een hoogte van 50 meter. De AG600 kan bij reddingsacties op het water landen als de golven niet hoger dan 2 meter zijn. Het kan dan bijvoorbeeld vijftig drenkelingen aan boord nemen. Het vliegtuig kan een snelheid van 560 kilometer per uur halen en vluchten maken tot 4500 kilometer.

China heeft in tegenstelling tot Europa, Rusland en de VS nauwelijks historie in de vliegtuigindustrie. De Volksrepubliek is druk bezig de achterstand in te halen. Eind vorig jaar toonde in Shanghai de Comac (Commerciële Luchtvaartonderneming van China) een volgens de fabriek veelbelovend nieuw toestel, de C919. Dat is bedoeld om te concurreren met types zoals de Airbus A320 en de Boeing 737.