economie

Cijferstorm barst los op beurzen

Door ANP - 17 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers in Amsterdam krijgen een week vol bedrijfsnieuws voor de kiezen. Grote AEX-fondsen zoals verf- en chemiebedrijf AkzoNobel, was- en voedingsmiddelenconcern Unilever en chipmachinefabrikant ASML openen de boeken. Ook internationaal barst het cijfergeweld los. Daarnaast zit de macro-economische agenda goed vol met onder meer het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

In Amsterdam opent AkzoNobel deze week als eerste AEX-fonds dinsdag de boeken. Een dag later is het de beurt aan ASML en Unibail Rodamco. Op donderdag volgt onder meer Unilever. Ook iets kleinere fondsen als TomTom, Accell en Sligro maken gedurende de week kwartaalcijfers openbaar. Philips Lighting, de onlangs afgesplitste lichtdivisie van Philips, maakt vrijdag voor het eerst als zelfstandig bedrijf resultaten bekend.

Internationaal is de agenda eveneens vol. In de VS is het maandag onder meer de beurt aan IBM, Netflix, Yahoo en Bank of America. De rest van de week volgt een veelvoud aan bedrijven. Het beeld in Europa is niet anders.

Huizenmarkt

Beleidsmakers van de ECB buigen zich donderdag over de economische situatie in de eurozone. Kenners gaan er niet van uit dat de centrale bank met extra maatregelen komt om de groei en inflatie op te drijven.

Verder staan onder meer verscheidene data over de huizenmarkt in de Verenigde Staten, het sentiment in Duitsland en de inflatie in het Verenigd Koninkrijk op de agenda. Vrijdag volgen de inkoopmanagersindices in onder meer Japan, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Die geven een beeld van de recente economische ontwikkelingen in die landen.

USG People

Uitzender USG People beleeft donderdag zijn laatste handelsdag op de beurs in Amsterdam. De onderneming is onlangs overgenomen door het Japanse Recruit.

De beurs in Tokio blijft maandag gesloten. Daarmee krijgen beleggers in Japan een dag langer de tijd om bij te komen van de stevige winsten van afgelopen week. De handel bleef profiteren van de verwachting dat de Japanse overheid met meer stimuleringsmaatregelen zal komen. Ook in Europa en de Verenigde Staten liepen de winsten van de graadmeters fors op.