economie

Delta heeft nog één jaar voor splitsing

Door ANP - 05 juli 2016

MIDDELBURG (ANP) – Energiebedrijf Delta moet binnen een jaar worden opgesplitst. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de termijn voor de splitsing definitief vastgesteld op 30 juni 2017. Branchegenoot Eneco krijgt tot 31 januari de tijd, zo meldde de toezichthouder dinsdag. Delta en Eneco hebben zich lang verzet tegen de verplichte splitsing.

De bedrijven kregen eerder uitstel van de ACM voor het loskoppelen van de netbeheerderstak van hun energieleveringsbedrijf. Andere, reeds gesplitste energiebedrijven zoals Nuon en Essent vonden dat oneerlijk en hadden bezwaar aangetekend.

Delta betoogde dat het de extra tijd écht nodig heeft. Een woordvoerder van Delta laat nu weten dat door de beslissing van de ACM niets verandert voor het bedrijf. ,,We hadden ons al ingesteld op die termijn en die blijft nu overeind.”

Transportnet

Al in 2008 is wettelijk vastgelegd dat energiebedrijven geen eigen transportnet meer mogen hebben. Delta is samen met Eneco het enige bedrijf in Nederland dat nog stroom opwekt én beschikt over eigen kabels voor de levering van elektriciteit.

De twee bedrijven verzetten zich tegen de opsplitsing, omdat de stroomprijzen laag zijn en het netwerkbedrijf een zekere bron van inkomsten is. Ook vrezen ze na een splitsing te worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf, zoals dat met Nuon en Essent gebeurde.

Etalage

In reactie op de aankomende splitsing zette Delta zichzelf in de etalage, maar de verkoop wil nog niet echt vlotten. Er wordt nu ook gekeken naar een verkoop van losse onderdelen.