economie

Delta heeft nog één jaar voor splitsing

Door ANP - 05 juli 2016

MIDDELBURG (ANP) – Energiebedrijf Delta moet binnen een jaar worden opgesplitst. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de termijn voor de splitsing definitief vastgesteld op 30 juni 2017, zo meldde de toezichthouder dinsdag. Delta heeft zich lang verzet tegen de verplichte splitsing.

Het Zeeuwse bedrijf kreeg eerder al uitstel van de ACM voor het loskoppelen van de netbeheerderstak van het energieleveringsbedrijf. Andere energiebedrijven zoals Nuon en Essent hadden daar bezwaar tegen gemaakt, maar Delta betoogde dat het de extra tijd écht nodig heeft.

Een woordvoerder van Delta laat weten dat door de beslissing van de ACM nu niets verandert voor het bedrijf. ,,We hadden ons al ingesteld op die termijn en die blijft nu overeind.”

Transportnet

Al in 2008 is wettelijk vastgelegd dat energiebedrijven geen eigen transportnet meer mogen hebben. Delta is samen met Eneco het enige bedrijf in Nederland dat nog stroom opwekt én beschikt over eigen kabels voor de levering van elektriciteit. Eneco moet uiterlijk 1 februari zijn opgesplitst.

De twee bedrijven verzetten zich tegen de opsplitsing, omdat de stroomprijzen laag zijn en het netwerkbedrijf een zekere bron van inkomsten is. Ook vrezen ze na een splitsing te worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf, zoals dat met Nuon en Essent gebeurde.

Verkoop

In reactie op de aankomende splitsing zette Delta zichzelf in de etalage, maar de verkoop wil nog niet echt vlotten. Er wordt nu ook gekeken naar een verkoop van losse onderdelen.