economie

Dijsselbloem wacht met besluit over SNS Bank

Door ANP - 01 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – SNS Bank blijft voorlopig in handen van de Staat. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt het nog te vroeg om een besluit te nemen over de toekomst van de in 2013 genationaliseerde bank. Dat heeft de bewindsman vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

SNS Bank heeft meer tijd nodig om een sterke positie binnen het Nederlandse bankenlandschap te verwerven, aldus Dijsselbloem. De bank wordt nog geconfronteerd met ,,operationele en structurele uitdagingen”. SNS heeft er vooral last van dat de rente nu erg laag is. Daardoor staat het verdienmodel van de bank onder druk.

NLFI, de stichting die namens de overheid de staatsbelangen in financiële instellingen beheert, zegt dat er nu ook nog geen serieuze interesse is van potentiële kopers tegen voor de Staat acceptabele voorwaarden. De instantie denkt dat het nog twee tot drie jaar zal vergen voor een maximale waarde uit SNS kan worden gehaald.

Opties

Of en hoe SNS uiteindelijk verkocht gaat worden staat overigens nog open. Dijsselbloem zegt dat de opties, bijvoorbeeld een beursgang of onderhandse verkoop, verder zullen worden uitgewerkt ,,zodra SNS Bank voldoende gereed is”. Daarbij zal dan ook gekeken worden naar een voorstel dat regeringspartij PvdA en de SP eerder dit jaar deden.

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde in maart een motie om te onderzoeken of SNS niet een staatsbank kan blijven. Zij stellen dat zo’n instelling een belangrijke maatschappelijke behoefte vervult en bijdraagt aan de stabiliteit van het financiële stelsel.