economie

Draghi kan beleggers niet inspireren

Door ANP - 21 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zijn donderdag zonder grote koersuitslagen de handel uitgegaan. De ogen waren vooral gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting daarop van president Mario Draghi. Die slaagde er met zijn boodschap evenwel niet in beleggers te inspireren.

Op het Damrak in Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex 0,1 procent lager op 451,97 punten. De MidKap daarentegen eindigde met een winst van 0,4 procent op 626,78 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen en Parijs verloren respectievelijk 0,5 en 0,1 procent, de DAX in Frankfurt sloot 0,1 procent hoger.

Sterkste stijger in de AEX was oliedienstverlener SBM Offshore met een winst van 2,7 procent. Het bedrijf is in trek sinds het afgelopen weekeinde meldde een schikking te hebben getroffen in een geruchtmakende omkopingszaak in Brazilië. Staalproducent ArcelorMittal volgde met een plus van 1,8 procent, ING kreeg er 1,3 procent bij.

ASML

ASML zakte 1 procent. Daarmee gaf de chipmachinefabrikant een deel van de koerswinst prijs die een dag eerder werd behaald dankzij goede kwartaalcijfers en optimistische vooruitzichten. Mogelijk speelde mee dat de Zwitserse bank UBS het aandeel donderdag van zijn kooplijst heeft geschrapt. Sterkste daler bij de hoofdfondsen was KPN met een verlies van 1,9 procent.

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever begon de handel sterk maar sloot uiteindelijk 0,3 procent lager. Het moederbedrijf van Ola, Dove, Axe en Knorr wist de verkopen de afgelopen maanden verder op te voeren, maar kampt wel met moeilijke marktomstandigheden. Bij de middelgrote fondsen won vastgoedbedrijf Wereldhave 1 procent na de halfjaarcijfers.

MidKap

Aandelen in de luchtvaartsector stonden onder druk, vooral door een winstwaarschuwing van Lufthansa. Die gaf woensdagavond aan dat de winst onder druk staat door alle politieke en economische problemen in de wereld. Air France-KLM bungelde onderaan de MidKap met een verlies van ruim 4 procent. Lufthansa zelf leverde in Frankfurt bijna 6 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent naar 45,12 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 46,61 dollar per vat. De euro werd voor 1,1010 dollar verhandeld, tegen 1,1005 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op woensdag.