economie

ECB krijgt beurzen nauwelijks in beweging

Door ANP - 21 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen bleven donderdagmiddag in het rood. Het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om voorlopig de huidige koers vast te houden, werd lauw ontvangen. President Mario Draghi zei dat de ECB de risico’s onderkent die kleven aan het Britse vertrek uit de EU, maar dat het nog wel even duurt voordat de economische gevolgen duidelijk worden.

Op het Damrak in Amsterdam stond de AEX-hoofdindex kort na de licht lagere opening op Wall Street 0,4 procent lager op 450,58 punten. De MidKap stond vrijwel onveranderd op 624,72 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stonden vlak tot 0,4 procent lager.

Sterkste stijger in de AEX was oliedienstverlener SBM Offshore met een winst van 2,8 procent. Het bedrijf is in trek sinds het afgelopen weekeinde meldde een schikking te hebben getroffen in een geruchtmakende omkopingszaak in Brazilië. Staalproducent ArcelorMittal volgde met een plus van 2,3 procent, ING kreeg er 1,7 procent bij.

Financieel

ASML zakte 1,2 procent. Daarmee gaf de chipmachinefabrikant een deel van de koerswinst prijs die een dag eerder werd behaald dankzij goede kwartaalcijfers en optimistische vooruitzichten. Mogelijk speelde mee dat de Zwitserse bank UBS het aandeel donderdag van zijn kooplijst heeft geschrapt. Sterkste daler bij de hoofdfondsen was KPN met een verlies van 2 procent.

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever begon de handel sterk maar zakte in de middaghandel 0,6 procent weg. Het moederbedrijf van Ola, Dove, Axe en Knorr wist de verkopen de afgelopen maanden verder op te voeren, maar kampt wel met moeilijke marktomstandigheden. Bij de middelgrote fondsen won vastgoedbedrijf Wereldhave 0,6 procent na de halfjaarcijfers.

Luchtvaart

Aandelen in de luchtvaartsector stonden onder druk, vooral door een winstwaarschuwing van Lufthansa. Die gaf woensdagavond aan dat de winst onder druk staat door alle politieke en economische problemen in de wereld. Air France-KLM bungelde onderaan de MidKap met een verlies van 3,8 procent. Lufthansa zelf leverde in Frankfurt ruim 6 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent naar 45,48 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 46,95 dollar per vat. De euro werd voor 1,1010 dollar verhandeld, tegen 1,1005 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op woensdag.