economie

Einde aan winstreeks Europese beurzen

Door ANP - 04 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa zijn maandag, na vier dagen met winst, met verlies gesloten. Italiaanse banken hadden het moeilijk, maar verder hadden beleggers weinig nieuws om zich op te richten. Wall Street blijft maandag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 435,12 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 607,77 punten. De aandelenmarkten in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden 0,7 tot 0,9 procent in de min.

In Italië ging Banca Monte dei Paschi di Siena 14 procent onderuit. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft Monte Paschi gevraagd een plan op te stellen voor zijn last van slechte leningen, een teken dat Italiaanse banken moeite hebben hun financiën op orde te krijgen. Ook andere Italiaanse banken leverden in. Zo verloren Banco Popolare, Intesa Sanpaolo en Unicredit tussen de 3 en 4,5 procent.