economie

‘EU stelt privacy burgers onvoldoende veilig’

Door ANP - 13 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese Unie doet te weinig om persoonsgegevens van burgers en het recht op privacy veilig te stellen in haar handelsovereenkomsten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een studie waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd.

In de ,,nieuwste generatie” handelsovereenkomsten wordt volgens de onderzoekers steeds vaker onbeperkte data-overdracht toegelaten, met inbegrip van persoonsgegevens, tussen de landen. Steeds vaker worden persoonsgegevens digitaal verwerkt. De regels over hoe deze te beschermen verschillen echter sterk van land tot land, staat in de studie.

Gelet op zowel het Europese als het internationaal recht concluderen de onderzoekers dat de EU maatregelen moet nemen om de privacy van haar burgers beter te beschermen. Daarbij moet vooral worden voorkomen dat de juridische positie van burgers in handelsovereenkomsten wordt verzwakt.