economie

Europese beurzen in de min

Door ANP - 05 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam stond dinsdag in het eerste handelsuur lager. Ook de andere graadmeters in Europa gingen ook omlaag. Zorgen over de Italiaanse financiële sector wogen op het sentiment.

De AEX stond 0,8 procent lager op 431,83 punten. De MidKap speelde 1,3 procent kwijt tot 599,94 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 1,1 procent.

De onrust in de Italiaanse bankensector zette maandag al druk op de koersen van banken en verzekeraars in heel Europa. De onzekerheid rond de Italiaanse banken komt bovenop de zorgen over de gevolgen van de brexit voor de financiële sector. In Italië ging Banca Monte dei Paschi di Siena wederom onderuit, nu met 7 procent. Banco Popolare, Intesa Sanpaolo en Unicredit herstelden weer wat van fikse verliezen.

Compensatieregeling

Financiële instellingen wisten op Beursplein 5 sowieso de aandacht op zich gericht. ABN AMRO (plus 1 procent), ING (min 0,2 procent) en Van Lanschot (min 1,2 procent) stemmen in met een coulantere compensatieregeling voor mkb-ondernemers met rentederivaten. Daarvoor zijn extra voorzieningen genomen.

In de hoofdindex was verzekeraar Aegon overigens de grootste verliezer, het aandeel daalde 2,2 procent. Bij de middelgrote fondsen zakte TomTom 3,9 procent, ondanks een samenwerkingsovereenkomst die de navigatiedienstverlener heeft gesloten met het stadsbestuur van Moskou voor het verbeteren van het wegennet.

Olie

De olieprijs ging verder omlaag, onder meer na berichten over een toename van de olieproductie in Nigeria. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,9 procent naar 48,08 dollar per vat. Brent werd 1,3 procent goedkoper bij 49,48 dollar per vat.

De euro was dinsdagochtend 1,1180 dollar waard, tegen 1,1143 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.