economie

Europese beurzen sluiten overwegend hoger

Door ANP - 14 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – Na een adempauze van welgeteld een dag zijn de graadmeters in Europa donderdag overwegend met winsten de handel uitgegaan. Beleggers verwerkten onder meer het verrassende besluit van de Britse centrale bank om de rente onveranderd te laten. Veel economen rekenden juist op een verlaging. Dat drukte vooral in Londen het sentiment. Elders in Europa had de beslissing nauwelijks effect op de graadmeters.

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 0,8 procent hoger op 448,19 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 622,11 punten. Parijs en Frankfurt gingen tot 1,4 procent omhoog. De FTSE in Londen bleef achter, met een min van 0,2 procent.

De Britse centrale bank hield zijn eerste beleidsvergadering sinds het referendum over het verlaten van de Europese Unie. Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië bleef ongewijzigd. Wel gaf de centrale bank aan dat er waarschijnlijk binnen drie weken nieuwe stimuleringsmaatregelen worden aangekondigd, zodra is ingeschat welke invloed de uitslag van het referendum op de economie heeft.