economie

Europese beurzen staan op winst

Door ANP - 27 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen koersten woensdag halverwege de middaghandel in het groen. Verspreid over het continent kwam weer een hele voorraad bedrijven met cijfers. In Amsterdam vielen de kwartaalresultaten van Arcadis beleggers erg tegen en werden die van KPN evenmin enthousiast onthaald. De cijfers van Air France-KLM werden wel positief ontvangen.

De AEX-index stond omstreeks 15.45 uur 0,4 procent in de plus op 455,95 punten. De MidKap steeg 0,7 procent naar 634,48 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,8 en 1,6 procent. De FTSE in Londen ging 0,8 procent vooruit.

MidKapper Arcadis verloor meer dan 11 procent aan beurswaarde. Het ingenieurs- en adviesbedrijf zag zijn winst en omzet in het afgelopen halfjaar dalen en waarschuwde dat de marktomstandigheden moeilijk blijven.

Air France-KLM

KPN stond met een min van 3,5 procent onderaan de AEX. Het telecomconcern zag zowel op de zakelijke markt als op de consumentenmarkt de opbrengsten afnemen.

Air France-KLM won 0,7 procent. De luchtvaartcombinatie schreef vorig kwartaal weer zwarte cijfers, maar waarschuwde ook voor de problemen die ontstaan door de scherpe concurrentie en de groeiende angst voor terrorisme.

Advertentie-inkomsten

In Londen waren de aandelen van televisieconcern ITV in trek. De onderneming pluste met circa 8 procent, mede dankzij de voorspelling dat de advertentie-inkomsten komende tijd gaan toenemen. Farmaceut GlaxoSmithKline kondigde nieuwe investeringen aan en won 2procent.

PSA Peugeot Citroën behoorde in Parijs tot de sterkste stijgers, met een winst van ruim 7 procent. Mede door kostenbesparingen zag de automaker de nettowinst verdubbelen. Ook Airbus deed het goed. De vliegtuigbouwer won 5 procent, ondanks de aankondiging van forse afschrijvingen.

Banken

Op de Duitse beurs stond Deutsche Bank afgerond 3 procent in het rood. De bank wist in het tweede kwartaal nauwelijks winst in de boeken te zetten, onder meer door reserveringen voor een grote reorganisatie. De resultaten van het Spaanse Banco Santander werden wel goed ontvangen. De bank won in Madrid bijna 4 procent.

De euro noteerde op 1,0996 dollar, tegen 1,0984 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 43,03 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper bij 44,73 dollar per vat.