economie

Europese Commissie geeft Google respijt

Door ANP - 13 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie heeft Google zes weken uitstel gegeven om te reageren op een aanklacht over misbruik van zijn machtspositie met mobiel besturingssysteem Android. Het Amerikaanse bedrijf heeft nu tot 7 september de tijd voor een reactie, zei een woordvoerster van de Europese Commissie woensdag.

Google vereist van telefoonfabrikanten dat ze apps voor Google Search en Google Chrome vooraf installeren op toestellen. Als ze dat niet doen dan krijgen gebruikers geen toegang tot andere apps van het bedrijf, zoals de Google Play Store, de belangrijkste appwinkel voor het platform. Volgens de Europese Commissie is die koppeling slecht voor de concurrentie en voor consumenten.

Volgens de zegsvrouw had Google om extra tijd gevraagd om alle stukken in de zaak door te kunnen nemen. Google kan een boete tot 6,6 miljard euro, of 10 procent van de jaaromzet krijgen.