economie

Flinke winsten op Europese beurzen

Door ANP - 07 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs stond donderdag tegen het middaguur flink in het groen. Ook de andere graadmeters in Europa gingen flink omhoog en herstelden daarmee wat van drie handelsdagen met verliezen op rij. Vooral aandelen van bedrijven die de afgelopen dagen flink kelderden, zoals banken en verzekeraars, stonden aan kop.

De AEX-index stond tussentijds 1,4 procent hoger op 428,01 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 585,77 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen dikten tussen de 1 procent en 1,5 procent aan.

Beleggers verwerkten ook de Fed-notulen, die woensdagavond naar buiten kwamen. Daar bleek uit dat Amerikaanse centrale bankiers heel voorzichtig blijven ten aanzien van een verdere verhoging van de rente in de VS. De Fed wacht op duidelijke bewijzen van kracht in de arbeidsmarkt en vreest dat de brexit ook de Amerikaanse economie kan raken. In de markt lijkt de verwachting voor het tijdstip van de volgende rentestap al opgeschoven naar volgend jaar.

Fondsen

Op Beursplein 5 stonden alle fondsen in de hoofdindex hoger. Grootste stijger was Aegon, dat na flinke verliezen de afgelopen dagen 4,6 procent opveerde. Biotechbedrijf Galapagos en staalconcern ArcelorMittal volgden met plussen van 2,7 procent en 2,6 procent.

De financiële markten verwerken verder overnamenieuws. Het Franse Danone (plus 4,9 procent) neemt het Amerikaanse biologische voedingsmiddelenbedrijf WhiteWave Foods over voor 10 miljard dollar. Dat zette in Amsterdam het aan de MidKap genoteerde Wessanen (plus 6,5 procent), stevig in beweging. Analisten van ING gaven aan dat de kans groter is geworden dat Danone ook het Nederlandse biologische voedingsmiddelenbedrijf wil inlijven.

Last

In Londen zakte warenhuisketen Marks & Spencer 2 procent. De onderneming had de afgelopen tijd last van verslechterende marktomstandigheden bij zijn kledingtak, omdat klanten in aanloop naar het brexit-referendum de hand op de knip hielden. Afvaldienstverlener Shanks leverde 3 procent in, nadat het een principeakkoord over de overname van het Nederlandse afvalbedrijf Van Gansewinkel had gemeld.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent naar 47,98 dollar per vat. Brent werd 1,2 procent duurder bij 49,36 dollar per vat. De euro was met 1,1085 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.