economie

G20 onderneemt actie tegen protectionisme

Door ANP - 10 juli 2016

SHANGHAI (ANP) – Tegenover ,,de zorgwekkende opkomst van protectionisme” heeft de G20 zondag in China tot actie besloten voor bescherming van de vrijhandel. De gastheer, de Chinese minister van Handel Gao Hucheng, zei dat de G20 het eens is over het terugdringen van de kosten verbonden aan internationale handel, over de noodzaak van meer politieke coördinatie, samenwerking en meer financieringsmogelijkheden.

Ze komen ook met een strategie om de groei van de wereldeconomie te versterken, aldus Gao na twee dagen van overleg in Shanghai. De G20 is een internationaal financieel overlegorgaan dat in 1999 in het leven is geroepen. Er zijn negentien landen lid van de G20, plus de EU. De G20 vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van de wereldhandel. Zo zijn onder meer Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Japan, Rusland, de VS en Zuid-Korea lid. Nederland is geen lid, maar mag af en toe aanschuiven. Toenmalig minster-president Jan-Peter Balkenende was op de G20 van 2010 in Toronto.