economie

Gemengd beeld op Wall Street

Door ANP - 07 juli 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York toonden donderdag na enkele uren handel een gemengd beeld. Beleggers verwerken onder meer positieve banencijfers van salarisstrookverwerker ADP en kijken uit naar de banencijfers van vrijdag. Daardoor verschuift het brexit-sentiment even naar de achtergrond. Verder kwamen nieuwe cijfers over de Amerikaanse olievoorraden naar buiten.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 17.00 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 17.907 punten. De brede S&P 500 stond vlak op 2100 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq stond 0,1 procent hoger op 4868 punten.

De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in juni ongeveer even sterk gegroeid als in de maand ervoor, zo bleek uit gegevens van ADP. De banengroei in juni was sterker dan verwacht. De cijfers van ADP lopen vooruit op het belangrijke banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Visa bovenaan

De Dow werd aangevoerd door betaalbedrijf Visa, met een plus van 1,3 procent. Verizon Communications verloor juist 0,9 procent en stond daarmee onderaan de lijst.

De handel stond onder meer in het teken van overnamenieuws. WhiteWave foods werd bijna 19 procent meer waard, nadat bekend werd dat het Franse Danone de onderneming inlijft voor zo’n 10 miljard dollar.

PepsoCo omhoog

PepsiCo won verder 2,2 procent. De frisdrank-, chips- en muesliproducent wist zijn verkopen afgelopen kwartaal in de Verenigde Staten op te voeren en is positiever geworden over de resultaten die dit jaar kunnen worden behaald.

Ook Western Digital deed het goed, met een plus van 4,7 procent. De hardeschijffabrikant verhoogde zijn omzetverwachtingen voor het kwartaal. Verder was SemiLEDS was erg in trek bij beleggers. De LED-chipmaker maakte bekend dat een grote investeerder 577.000 aandelen koopt voor 5 dollar per stuk. Het aandeel werd daarop meer dan twee keer zoveel waard, op 7,54 dollar.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,1 procent naar 46,91 dollar per vat. Brent werd 1,3 procent goedkoper bij 48,18 dollar per vat. De euro was met 1,1072 dollar bijna evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.