economie

Greenpeace wil verbod op kolenstroom

Door ANP - 26 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – Er moet een wettelijk verbod komen op energie van kolencentrales op het elektriciteitsnet. Daarvoor pleit scheidend directeur Sylvia Borren van Greenpeace Nederland in een interview in Trouw. Zo kan de uitstoot van broeikasgas volgens de milieuorganisatie echt omlaag.

Kolencentrales stoten veel CO2 uit en zijn vervuilend. ,,Steenkoolactiviteiten zijn net zo verwerpelijk als kinderarbeid”, zegt Borren. Ze noemt het ,,waanzin” dat Nederland nieuwe kolencentrales heeft geopend. ,,De hele keten van steenkool deugt niet, van winning tot gebruik. Er zijn slechte arbeidsomstandigheden, mensenrechtenschendingen en negatieve gevolgen voor mens en klimaat. Ze moeten dus gewoon dicht, helemaal nu de kosten van windmolens op de Noordzee snel dalen.”

Nederland loopt volgens haar met schone energie ver achter bij andere Europese landen. Borren wil dat Nederland zich opwerkt naar de top van duurzame landen.