economie

Groei Amerikaanse economie valt tegen

Door ANP - 29 juli 2016

WASHINGTON (ANP) – De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat blijkt uit een eerste raming die de Amerikaanse overheid vrijdag heeft gepubliceerd. Economen rekenden echter op een flink hoger groeicijfer.

De groei van ’s werelds grootste economie trok aan tot 1,2 procent op jaarbasis. Dat was in het door hevige onrust op de financiële markten overschaduwde eerste kwartaal nog 0,8 procent, blijkt uit een herzien cijfer (was 1,1 procent). Economen voorspelden in doorsnee een veel sterkere groeiversnelling naar 2,5 procent.

Dip

De consumentenbestedingen zaten na een dip in de eerste maanden van het jaar weer sterk in de lift. Huishoudens besteedden in het tweede kwartaal 4,3 procent meer, tegen 1,6 procent in het eerste kwartaal. De consumptie is goed voor 70 procent van de totale Amerikaanse economie. De bedrijfsinvesteringen gingen daarentegen verder omlaag.

Nu het nieuwe Amerikaanse groeicijfer zwaar tegenvalt raakt een nieuwe renteverhoging door de Federal Reserve mogelijk verder uit beeld. Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse koepel van centrale banken, heeft al meerdere malen aangegeven alleen met een dergelijke stap te komen als de economische omstandigheden dat toelaten. Bij de beleidsvergadering van afgelopen week besloot de Fed het rentetarief ongemoeid te laten.