economie

Grondpersoneel KLM gaat staken

Door ANP - 27 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – Een deel van het grondpersoneel van KLM legt donderdag het werk neer. Ze voeren actie om hun cao-eisen kracht bij te zetten, maakte vakbond FNV woensdag bekend. De werknemers eisen onder meer 1 procent loonsverhoging voor iedereen, meer vaste banen voor uitzendkrachten en geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen.

Dinsdag verwees KLM de voorstellen van de bond naar de prullenbak. De luchtvaartmaatschappij gaf daarbij aan dat het zich niet kan vinden in de eis om terug te komen op voorgestelde besparingsmaatregelen voor grondpersoneel, ondanks de dreiging van acties. KLM blijft wel openstaan voor onderhandelingen.

Volgens de bond is KLM niet inhoudelijk ingegaan op de eisen van het grondpersoneel en is daarop besloten acties door te laten gaan. FNV geeft aan dat rekening wordt gehouden met de belangen van passagiers. Daarbij zullen geen concessies worden gedaan aan de veiligheid. Over de exacte invulling van de acties en over het tijdstip wordt later op woensdag meer bekend.

Geen hinder

FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha verzekerde dat reizigers die donderdag met KLM vliegen vrijwel geen hinder zullen ondervinden van de werkonderbreking van het personeel. ,,Mits KLM zijn planning op orde heeft, want dat is de laatste tijd ook al een hele opgave”, meent de bestuurder.

De cao geldt voor in totaal zo’n 14.500 grondmedewerkers, waaronder de incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici. Een paar duizend werken volgens FNV op uitzendbasis bij de luchtvaartmaatschappij.