economie

Half miljard EU-steun voor boeren

Door ANP - 18 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie stelt 500 miljoen euro beschikbaar voor steun aan boeren. Dat blijkt uit een pakket voorstellen die EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) maandag in Brussel presenteerde aan de EU-ministers van Landbouw.

150 miljoen daarvan is bedoeld als steun om de melkproductie op vrijwillige basis met 5 tot 25 procent te reduceren. Van de resterende 350 miljoen is bijna 23 miljoen euro voor Nederland beschikbaar, dat het bedrag net als de andere lidstaten zelf mag aanvullen tot het dubbele. Nederland mag die landbouwmiljoenen aanwenden aanwenden in de sectoren waar de regering dat nodig vindt, bijvoorbeeld in de varkenssector.

,,Dit is ons antwoord op de huidige enorme prijsdruk”, zei Hogan. ,,Ons einddoel is het broodnodige herstel van de prijzen die de boeren betaald krijgen, zodat ze van hun werk kunnen leven.”