economie

Hogere opening beurs Amsterdam

Door ANP - 20 juli 2016

AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurs in Amsterdam is woensdag met een kleine winst geopend. Op het Damrak werd chipmachinefabrikant ASML door beleggers beloond voor zijn kwartaalcijfers en vooruitzichten.

De AEX-index noteerde kort na aanvang 0,4 procent hoger op 449,52 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 622,03 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten geboekt tot 0,5 procent.

ASML steeg 1,5 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. Het bedrijf verwacht de recordomzet van 6,3 miljard euro die in 2015 in de boeken werd gezet, dit jaar te overtreffen. Aan een voorspelling voor heel 2016 had ASML zich nog niet gewaagd. De nettowinst over de afgelopen drie maanden bedroeg 354 miljoen euro, tegen 198 miljoen euro in de voorgaande periode, terwijl de omzet met bijna een derde steeg tot 1,74 miljard euro.